Miluju čokoládu… ale momentálně „ujíždím“ na rozinkách v čokoládě.

A že toho sním opravdu hodně…

coko1

9 důvodů, proč si dopřát čokoládu

(ale pozor, tu pravou, hořkou, neplatí na rozinky v čokoládě!!!)

  1. Zlepšuje náladu– čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, takže se po její konzumaci cítíme lépe a šťastnější. Navíc bylo zjištěno, že i vůně čokolády pomáhá duševnímu uvolnění a relaxaci, což potvrzuje i stále větší obliba čokoládových masáží.
  2. Snižuje krevní tlak– američtí vědci přišli na to, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají malé množství hořké čokolády, mají nižšší krevní tlak i hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.
  3. Pomáhá při hubnutí– dánští odborníci na výživu zjistili, že pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, sníží se vaše chuť na sladké a tučné pokrmy.
  4. Je lepší než líbání– alespoň podle britských vědců, kteří tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Lidské tělo na její konzumaci reaguje až čtyřnásobně déle než na vášnivý polibek.
  5. Chrání před mrtvicí– pravidelná konzumace čokolády snižuje podle výzkumu, jehož se zúčastnilo přes 44 tisíc mužů a žen, riziko mrtvice o 22 %.
  6. Prodlužuje život– podle některých výzkumů žijí lidé, kteří jedí čokoládu, o rok déle než ti, kdo se této pochoutce vyhýbají.
  7. Zlepšuje fungování mozku– bylo zjištěno, že po požití šálku horké čokolády měli testovaní jedinci lepší výsledky při řešení matematických úloh než ti, kdo si před hodinou nedopřáli sladké občerstvení.
  8. Snižuje riziko rakoviny– čokoláda zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  9. Bojuje proti zubnímu kazu– kakao, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, totiž obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu. To ovšem neplatí pro sladké mléčné čokolády.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/9-dobrych-duvodu-proc-jist-cokoladu-du2-/recepty.aspx?c=A110119_164919_recepty_job